Search results for ''asal usul kerepek pisang''

Home Buah Health

Orang Melayu suka pisang | Asal Usul Orang Melayu

Pisang (nama botani: Musa spp.) merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam famili Musaceae. Pisang mempunyai buah yang sedap dan lazat serta mudah ditanam.

Asal Usul Orang Melayu | Warisan Budaya Alamiah | Halaman 2

Pisang (nama botani: Musa spp.) merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam famili Musaceae. Pisang mempunyai buah yang sedap dan lazat serta mudah ditanam.

Anim Agro Technology: PISANG - VARIETI DI MALAYSIA (Part 5)

22. PISANG TOMAN Pisang Toman ini sejenis pisang kurang popular di Malaysia dan banyak ditanam di Perak. Pisang ini bersaiz sederhana dengan kulitnya ...

Anim Agro Technology: PISANG : VARIETI DI MALAYSIA (Part 2)

6. PISANG BUNGA Pisang Bunga ini memang kurang popular dikalangan varieti pisang di Malaysia. Tidak ramai orang mengenali akan pisang bunga, saya lihat ...

Cikgu Razak: Contoh Hasil Kajian Kerja Kursus Sejarah 2012

Syukur saya kehadrat Allah kerana dengan limpah kurniaNya dapat saya menyiapkan tugasan Kerja Kursus Sejarah pada kali ini yang bertajuk Produk Kerepek Pisang.

ManaKedai a.k.a Asam Pedas Melaka: Kerepek ubi Batu Pahat

Bahkan, ada yang merancang untuk membeli kerepek, kuih-muih tradisional, kekacang dan jeruk di situ menjelang Aidilfitri yang bakal tiba tidak lama lagi.

Segalanya Tentang Tumbuhan… » Blog Archive » Pisang ...

1 | sabri b hamzah. February 26th, 2010 at 12:42 pm. Suatu paparan menarik tentang pisang udang.Sy pernah lihat pisang ni , tapi tak pernah pula makan.Ada banyak ...

Cikgu Razak: Hasil kajian - pisang

Dalam bidang menanam pisang, beliau telah membeli sebuah kubotar yang berharga kira-kira RM 7000.00 untuk kemudahan beliau meneruskan penanaman pisang.

Stepping Through Phases of Life..

Macam biasa.. aku tak puas kalau gambar kurang dari 3, so meh nak tempek gambar kek rainbow, mana tau korang pun teringin nak buat rainbow theme kan? haha

Khasiat Pisang ~ seribupilihan

Pakar perunding diet, Indra Balaratnam berkongsi maklumat berguna tentang khasiat buah pisang.


Manfaat Pisang

Manfaat Pisang

Manfaat Pisang Manfaat Pisang Buah pisang adalah buah yang mungkin tiap hari anda makan. Pisang mengandung kandungan gula yang lengkap yaitu glukosa, sukrosa dan fruktosa. Kandungan kalori pisang sekitar 90 kalori, nilai ini termasuk tinggi untuk kategori buah buahan. Banyak olahragawan menjadikan pisang sebagai buah favorit. Manfaat pisang sangat banyak. Tahukah Anda bahwa buah pisang, buah yang mungkin tiap hari Anda makan, mempunyai khasiat y…

Ciri-ciri Pisang Raja

gambar pisang raja

gambar pisang raja Ciri-ciri Pisang Raja – Banyak jenis – jenis pisang yang ada di Indonesia yang telah dibudidayakan oleh masyarakat. Namun tidak semua pisang mempunyai nilai komersial yang tinggi. Salah satunya adalah pisang raja. Pisang raja sangat disukai masyarakat karena rasa dan aroma buahnya Berikut beberapa Ciri-ciri pisang raja Ukuran buah cukup besar , diameter 3,2 cm dengan panjang 12 sampai 18 cm Kulit buah tebal dan berwarna …

Manfaat Jambu Dersono

Manfaat Jambu Dersono

…meningkatkan fungsi sel darah putih sebagai antibody dan antivirus. Kulit batangnya digunakan sebagai obat seriawan. Sedangkan kayunya yang keras dan kemerahan cukup baik sebagai bahan bangunan, asalkan tidak kena tanah. Asal usul dan penyebaran Jambu Dersono Asal usul pohon buah ini tidak diketahui dengan pasti, akan tetapi jambu bol ditanam luas sejak lama di Semenanjung Malaya, Sumatra dan Jawa. Karena manfaatnya, jambu bol kini ditanam di ban…

Cara Membuat Mutiara

Cara Membuat Mutiara

Cara Membuat Mutiara Cara Membuat Mutiara Bahan yang digunakan untuk Cara Membuat Mutiara: Mutiara 1 bungkus, rendam dalam air hingga mengembang, tiriskan Kelapa sedang 1/2 butir, parut memanjang Pisang raja 2 buah, belah 4 bagian potong 2 cm Cara Membuat Mutiara dan Bumbu yang digunakan : Gula pasir 75 gram Garam secukupnya Daun pisang secukupnya Cara Membuat Mutiara : Campur mutiara, gula pasir dan garam. Aduk dengan sendok kayu hingga …

Cara Membuat Banana Cheese

Cara Membuat Banana Cheese

Cara Membuat Banana Cheese Cara Membuat Banana Cheese Bahan yang digunakan untuk Cara Membuat Banana Cheese : 8 bh pisang tanduk, kukus matang 6 kuning telur 1 putih telur Cara Membuat Banana Cheese dan Bumbu yang digunakan : 50 gr gula pasir 50 gr tepung terigu 50 gr mentega cair 50 gr keju parut 6 lembar keju lembaran Cara Membuat Banana Cheese: Siapkan loyang ukuran 22 x 22 x 3 cm, alas dasar dengan kertas roti, lalu oles margarin. Pot…

Next Page »